Sunday, December 19, 2010

Pizza (Topping Black Pepper Minced Meat)




e-Artichoke-Pizza by you.

Bahan-bahan Pizza Crust
3 sudu makan yis
2 sudu teh gula
2 cawan air suam
5 cawan tepung roti
4 sudu besar minyak zaitun
2 sudu teh garam

Cara-caranya
1. Panaskan ketuhar pada suhu 230’C. Dalam mangkuk yang sederhana besar, campurkan yis, gula dan juga air suam. Ketepikan selama 10 minit sehingga ia berbuih.
2. Masukkan tepung, garam dan minyak zaitun. Dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan licin. Ketepikan selama 5 minit.
3. Canai doh diatas papan canai yang ditabur sedikit tepung menjadi bentuk bulat. Letakkan doh yang telah dicanai diatas loyang pembakar dan bakar selama 5 minit sehingga doh kekuning-kuningan. Keluarkan dan letakkan topping pizza kegemaran anda.
4. Bakar dalam ketuhar selama 8 - 12 minit. Biarkan pizza sejuk selama 5 minit sebelum dihidangkan.
Bahan-bahan Topping
500gm daging cincang
4 ulas bawang putih
3 biji bawang besar
1 inci halia
sos lada hitam
gula & garam
lada benggala (dadu)
kiub nenas dalam tin
tomato ( hiris)
bawang besar( hiris)
grated mozarella cheese

Cara-caranya
1. Blend bwg putih, bwg besar dan halia. Tumis bahan blender sehingga naik bau.Masukkan daging dan masak sehingga daging masak.Kemudian masukkan sos lada hitam, gula dan garam.Masak selama 5 minit lagi dan setelah tu biarkan sejuk.
2. Potong dadu lada benggala dan hiris bawang dan tomato.
3. Sapu topping daging black pepper dan ditabur dengan tomato, bwg besar,lada benggala dan grated mozarella cheese